Debby Versteege psycholoog therapeut coaching counseling Schagen hollands kroon burnout stress overspannen

‘Laat het los’ laten we gaan! Nu A.U.B.!

Sorry hoor maar ik moet even wat kwijt over die uitdrukking: laat het los.

Over het hele internet slaan de wijsheden je om de oren. Van meme’s op Facebook, plaatjes op twitter tot quotes op Instagram dat je toch vooral de nare dingen moet loslaten. Serieus? Hoe dan?

 

Hoe dan?

Hoe laat je los dat er iets in je leven gebeurd is dat jouw hele wereld op zijn kop zette? Weet je wat die uitdrukking bij mij op roept? Dat wanneer je het niet los kunt laten, dat dan ook maar gewoon je eigen schuld is. Het kan toch niet zo zijn dat je je niet rot mag voelen over wat je overkomen is en dat je je bijna slecht voelt omdat je het ondertussen nog steeds niet hebt losgelaten? Zit er een uiterste houdbaarheidsdatum op verdriet, op teleurstelling op pijn?

Ja die scheiding van je ouders is heel naar maar weet je wat jij moet doen, je moet het gewoon los laten!” SORRY?

In de loop van de jaren zijn vele dooddoeners gelukkig op de hoop van ‘die kan echt niet meer’ terecht gekomen.

  • ‘Achter de wolken schijnt de zon’
  • ‘Kom op, kop op’
  • ‘Na regen komt zonneschijn.’

Je zult het bijvoorbeeld tegenwoordig toch echt niet meer in je hoofd halen om met een strak gestreken gezicht tegen iemand te zeggen:

“Van het concert des levens krijgt niemand een program”

terwijl dit vroeger toch bij heel veel mensen op zo’n vergeeld tegeltje op het toilet hing. (en bij veel nog steeds.)

Mag ik asje asjeblieft voorstellen dat we ‘laat het los’ ook op die grote hoop gooien?!!!

 

Verzamelingen

Het leven bestaat uit hele leuke fantastische ervaringen. Geweldige momenten waarbij je denkt, yes ik ben zo gelukkig. Waar je blij en vrolijk van wordt. Op het moment zelf maar ook als je eraan terugdenkt. Maar het leven bestaat ook uit hele nare, verdrietige ervaringen. Ervaringen waarvan je nu nog een knoop in je maag krijgt. Je verdrietig voelt.

En weet je; dat is oké!! Het is oké om terug te denken aan de blije dingen maar ook aan de nare dingen.

Natuurlijk is het niet fijn wanneer de nare ervaringen je leven gaan overschaduwen, dat je door de nare ervaringen niet meer van de mooie dingen kunt genieten. Dat is vreselijk. Maar loslaten van die ervaringen gaat je niet lukken. Ze zullen altijd een onderdeel blijven van jou. Ze hebben je gevormd tot wie je nu bent.

Wanneer we de nare ervaringen en gedachten omarmen en ze accepteren voor wat ze zijn. Dan ontneem je ze ook hun kracht. Gun jezelf de tijd om stil te staan bij wat je overkomen is.

 

Wie kan zich nog deze letterbakken van vroeger herinneren? Zo’n platte houten kast met tientallen vakjes. En in elk vakje stond een klein frutseltje, een tierelantijntje en aan elk voorwerp in die kast zat een herinnering.

Wat nou als je jezelf ziet als die kast en al jouw ervaringen ziet als zo’n frutsel in die kast? Pak er af en toe eentje uit. Bekijk hem en terwijl je hem afstoft, herinner je het verhaal waar hij voor staat om hem vervolgens terug te zetten op zijn plek, tussen al die andere herinneringen die jou maken wie je bent.

 

Dan mag ‘Laat het los’ gewoon weer dat liedje zijn dat je met je dochter, nichtje of gewoon zelf zo lekker vals mogelijk meebrult.

 

Laattutgaaaaaaaan, Laattut looohoooosssssss. Blablablaaaaaa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *