Debby Versteege psycholoog therapeut coaching counseling Schagen hollands kroon burnout stress overspannen chronische pijn Henny Festen emdr

Wanneer kies je voor counseling?

Stepped care, wat is dat?

Stepped care betekent ‘Zorg in stappen’. Dit heeft als doel precies díe zorg en begeleiding te bieden die bij de cliënt past, niet minder, maar ook niet zwaarder. De meest eenvoudige behandeling wordt ingezet. Vandaar de term getrapte zorg: als er meer nodig is ga je een stapje verder.

Hoe ziet dat eruit?

Stel je voor: je hebt een klacht, je zit niet lekker in je vel, je ervaart stress of je loopt tegen iets aan in je leven waar je even geen raad mee weet en je wilt daar hulp bij. Vaak is de eerste stap dan: naar de huisarts om samen te bespreken welke hulp voor jou het meest geschikt is. De huisarts zal dan aan de hand van ‘stepped care’ een voorstel doen die het beste bij jouw situatie/klachten past.

Het principe van de ‘stepped care’ bestaat uit 5 stappen, al die stappen zijn vastgesteld aan de hand van beschikbaar onderzoek en gaan uit van de ernst van de klachten.

De vijf stappen

Debby Versteege psycholoog therapeut coaching counseling Schagen hollands kroon burnout stress overspannen chronische pijn Henny Festen emdrDe bedoeling is dat de zorg dicht bij jouw wensen en mogelijkheden blijft, wil je zelf aan de slag, heb je genoeg aan een beetje hulp of is er veel meer nodig dan een tijdelijke steun? Het is aan jou!

De counselor op de trap

Counseling is een vorm van individuele psychosociale begeleiding. Een counselor (of psychosociaal therapeut) is HBO opgeleid en heeft de beschikking over meerdere behandelmogelijkheden. Kijkend naar de stappen in de ‘stepped care’ is de counselor inzetbaar bij het verzorgen van psycho-educatie, psychosociale zorg en  -in veel gevallen- een relatief kortdurende begeleiding gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.

Henny Festen psycholoog coach counselor Schagen Texel chronische pijn solk burn-out stress overspannenBij Movearis bieden we psychosociale therapie en maken we gebruik van verschillende methoden.

ACT (Acceptance & Commitment Therapie) is bijvoorbeeld een van de methoden die zeer effectief bij chronische pijnklachten is.

Ook als je niet naar een huisarts gaat voor advies kun je zelf de beslissing nemen om hulp te zoek bij een counselor. Een doorverwijzing is dan ook niet nodig. Samen met jou kijken wij naar de mogelijkheden.

Meer weten?

0 comments on “Wanneer kies je voor counseling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *