Debby Versteege psycholoog therapeut coaching counseling Schagen hollands kroon burnout stress overspannen

Help, i need somebody?!

Moeilijk kan het soms zijn hè, om hulp of advies vragen!

Waarom dat zo lastig is kan verschillende redenen hebben.

– Omdat je het idee hebt dat je het toch allemaal zelf zou moeten kunnen,
– Omdat je bang bent dat mensen je zullen uitlachen,
– Omdat je je schaamt,
– Omdat je denkt dat anderen het allemaal wel zo goed voor elkaar hebben en dan zou jij dat toch ook moeten kunnen,
– Je anderen niet wilt lastigvallen,
– Omdat je vindt dat je het niet kan maken om te vragen of ze wat van hun tijd in jou willen stoppen,
– Omdat je bang bent dat mensen geen ‘Nee’ durven te zeggen,
– Enzovoort

De narigheid is alleen; hoe langer je wacht, met vragen om die hulp of dat advies, hoe groter het probleem kan worden.

Gelukkig voor jou heb ik hier al een beetje een voorsprong in moeten nemen. Het voordeel van counselor willen worden is dat je namelijk ook heel hard zelf aan de bak moet. Ja móet, want hoe kun je een ander begeleiden in (mentaal) gezond worden terwijl je zelf tegen allemaal dingen aanloopt? Een van die dingen was ook het stukje hulp vragen:
Graag deel ik met je wat ik de afgelopen jaren geleerd, gelezen en zelf ondervonden heb hierover:

1. Toegeven dat je hulp nodig hebt is een kracht, geen zwakte!
Het is zo makkelijk om jezelf dingen te vertellen als; “Ik zou dit toch gewoon zelf moeten kunnen doen” of “Het is belachelijk dat ik dit niet voor elkaar kan krijgen.” Maar zulke gedachten helpen je niet. Sterker nog; ze zorgen ervoor dat het je nog moeilijker afgaat. Toegeven dat je niet perfect bent, erkennen dat je ook je minpunten hebt is een teken van sterkte, geen zwakte. Want; hoe kun je iets veranderen als je niet erkent dat het er is?

Voor mij persoonlijk kwam de ommekeer toen ik mij realiseerde dat een cliënt ook om hulp komt vragen. Geen haar op mijn hoofd die over zo’n cliënt zou denken:
             “Pfff dat zou hij toch gewoon zelf moeten kunnen?”
Nee, als dat mijn insteek was, dan had ik beter een ander beroep kunnen kiezen. Sterker nog, ik vind het knap, stoer en eerlijk als een cliënt met een probleem komt en daar samen met mij naar wilt kijken. Maar hoe zit het dan met mijn eigen hulpvragen? Waarom zou dat dan niet net zo knap, stoer en eerlijk zijn? Hoe kan ik overtuigd zijn van de kracht van een ander als ik het bij mezelf als een zwakte blijf bestempelen? Alleen al deze realisatie maakte het zoveel makkelijker voor mij om wel die drempel over te stappen en makkelijker aangeven dat ik het zelf even niet red.

2. Hulp krijgen kan je veel tijd en/of verergering besparen:
Hoe goed ben je eigenlijk in websites maken, behangen, een vloertje leggen of of of.. Advies vragen aan iemand die hier verstand van heeft zal je een hoop tijd besparen maar ook een boel ellende. De fouten die elke beginner maakt zal hij of zij je voor kunnen behoeden.
En vergeet niet:

Advies of hulp vragen is heel iets anders dan het door een ander laten doen.  Je doet het samen!

Een simpel voorbeeld: Toen ik begon met mijn praktijk en ik daar een naam, logo en website bij moest verzinnen ben ik begonnen vanuit de insteek; ik moet het zelf verzinnen, maken enz. Maar al snel merkte ik dat ik mede door die instelling alles op de lange baan schoof. Websites maken…uhhhh weet ik veel?? Omdat ik niet kon overzien hoe ik dat ooit voor elkaar zou krijgen gaf ik de moed al een klein beetje op.
Er gingen gedachten door mijn hoofd van “laat maar.” Of “Ik ga dit nooit voor mekaar krijgen.” Tót ik toch maar besloot om me hier overheen te zetten. Ik heb hulp gevraagd en gekregen.. En hoe! Zonder de hulp van mijn man zou mijn website nooit zo mooi geworden zijn! (Ja zelfs hulp aan m’n man vragen vond ik lastig) Dit geldt ook voor m’n logo. Het lijken kleine dingen, maar zonder die hulp of dat advies was ik niet zo ver gekomen.

3. Om hulp vragen geeft anderen de kans om er voor jou te zijn:
Dit is een hele belangrijke!!!
Vaak zijn we bang om hulp te vragen omdat we denken dat we anderen ermee tot last zijn. “Ik ga iemand anders niet opzadelen met mijn probleem!” “Mensen vinden mij vervelend als ik om hulp vraag.”
Het tegenovergestelde blijkt echter waar te zijn; Als je mensen om hulp vraagt blijken ze sneller geneigd je aardig te vinden. Onderzoekers aan de universiteit van Harvard hebben bevestigd; Vragen om hulp of advies kan je een prettiger persoon maken om mee om te gaan.
Je geeft mensen ook een fijn gevoel als je ze de kans geeft om iets voor jou te betekenen. Joh, je doet het gewoon voor hen 😉

Draai het maar eens om:
Wat gebeurt er met jou van binnen, als je iemand een goed advies hebt kunnen geven? Als je iemand hebt kunnen helpen met iets? Fijn gevoel toch?!
Zo werkt dat ook bij anderen. De mens vindt het van nature fijn om er voor iemand te zijn. Het geeft je het gevoel dat je belangrijk bent, dat je ertoe doet, dat je een verschil hebt kunnen maken.

4. Iedereen heeft weleens hulp of advies nodig:
Of je je nou overweldigd voelt door al het werk, in je baan, je studie of de thuissituatie. Het is maar wat makkelijk om jezelf te overtuigen dat je de enige bent die dit zo ervaart. Maar de kans is veel groter dat je daar helemaal niet alleen in bent. Dat er anderen zijn die hier ook last van hebben. Die zijn misschien (ook) (nog) niet dapper genoeg om dit toe te geven. Als jij de moed vindt om als eerst dit uit te spreken zullen anderen misschien ook gemakkelijker open durven zijn over waar zij mee worstelen. (Zie je, doe je het gewoon weer voor die anderen 😛 )
Door open te zijn over waar je tegen aan loopt maak je jezelf ook toegankelijker. Jij bent niet perfect, maar hé dat zijn we allemaal niet.

5. Verschil tussen korte en lange termijn oplossingen:
Het niet (durven) vragen om hulp of advies is een korte-termijn oplossing. Je hoeft je even niet ongemakkelijk te voelen, je hoeft je even niet kwetsbaar op te stellen maar uiteindelijk kan het leiden tot een veel groter gevoel van ongemakkelijkheid of kwetsbaarheid. Door te oefenen in het vragen om hulp leer je jezelf te kijken naar de overtuigingen die je over jezelf en anderen hebt. Klopt het eigenlijk wel dat je denkt dat je anderen tot last bent?
Een veel gehoorde gedachte is: “als ik iemand om hulp vraag, dan zeggen ze wel Ja, maar dat is alleen omdat ze geen Nee durven te zeggen.”
Dit is een hardnekkige overtuiging die op twee verschillende gebieden niet klopt of helpend is:
1: Je zegt eigenlijk dat jij gedachten kan lezen. Hoe weet je dat zo zeker dat iemand dat denkt? (Als je hier toch aan twijfelt. Vraag er dan naar!)
2: Wat maakt dat je denkt dat iemand jou niet zou willen helpen. Door deze gedachten trek je jezelf onnodig naar beneden.

Het lijkt bijna een paradox, maar door te leren advies te vragen, hulp te krijgen geef je jezelf de kans om te groeien. Groeien naar meer zelfverzekerdheid. Meer vertrouwen op jezelf dat je een beetje ongemak wel aan kunt.

Oh en nog een extra bonusfeitje;
Aan dingen denken kost meer energie dan dingen doen. Met andere woorden, veel piekeren over wat je allemaal moet doen, die to-do-lijstjes, ‘snachts wakker liggen enz. enz. zorgen er juist voor dat je batterij leger raakt dan wanneer je gewoon aan de slag zou gaan.

Als je het nog leuk vindt om te weten, hier kun je verder lezen over hoe (met hulp) mijn naam en logo tot stand zijn gekomen.

Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met hulp of advies vragen. Laat gerust een berichtje hieronder achter.

 

Bron:
Studie van Harvard
Amy Morin