Debby Versteege psycholoog therapeut coaching counseling Schagen hollands kroon burnout stress overspannen

Regels, Regels en nog eens Regels

Tafelpatat:

Een kleine blog vanaf onze camping in Friesland. Er is een logeetje bij ons en met dit warme weer hadden we geen zin om te koken. De loge mocht kiezen en ja het mocht een keertje ongezond zijn. Dus de keuze was snel gemaakt, patatjes!

En dat eten wij soms op de camping op de meest makkelijke manier die je je maar kunt verzinnen: Zonder borden of bestek… gewoon hop op tafel, ja ook de sausjes!

Wat roept dit bij jou op? En die foto met het patat? Zitten daar dingen tussen die bij jou de wenkbrauwen doen op trekken? Of misschien zelfs weerstand?

Regels of wetten?

Ik moest ineens denken aan een onderdeel van de ACT (Acceptance en Commitment Therapy). Wat zijn jouw regels, jouw moetens? Door die te gaan onderzoeken kom je achter de waarden die voor jou zo belangrijk zijn en hoe onze regels soms uitgegroeid zijn grote wetten waar je onbewust meer last van hebt dan dat ze je wat opleveren.

Voor mij was dit jaren terug absoluut geen mogelijkheid. De regels die ik in mijn regelboekje had staan waren wetten geworden:

  •  Mijn kinderen moeten gezond eten.
  •  Eten doe je netjes met bord en bestek.
  •  Uiteraard óók altijd met vork én mes. *

Door te gaan onderzoeken welke waarden daarachter zaten kon ik ook mijn regels weer eens tegen het licht houden.

Achter al die ‘eet’ regels zit voor mij de waarde; Verantwoordelijkheid. Ik ben als moeder verantwoordelijk voor de gezondheid van mijn kinderen. Dus als ze gezond eten ben ik een goede moeder. (en dan kun je je gaan afvragen of dit inderdaad zo is.)

Maar door krampachtig aan mijn regels vast te houden, door ze wetten te laten worden zit ik mijzelf soms ook in de weg. Want een andere waarde van mij is ook; Vrijheid. En hoe vrij ben ik als ik nooit van mijn regels mag afwijken van mezelf?

Gelukkig kan ik nu makkelijker ontdekken welke regels zijn veranderd in wetten én hoe ik die ook zo af en toe lekker mag doorbreken.

Welke regels heb jij en welke waarde zit daar achter? En waar zou je wel eens van kunnen afwijken?

 

Smakelijke groeten uit een zonnig Bakkeveen.

Debby

* dit zijn uiteraard maar een paar van mijn vele regels.. 🙂 Wil je meer weten over regels, het regelboekje en hoe je jouw achterliggende waarden kunt ontdekken? Neem eens contact met mij op en ik vertel je er alles over.

2 comments on “Regels, Regels en nog eens Regels

Comments are closed.