Debby Versteege psycholoog therapeut coaching counseling Schagen hollands kroon burnout stress overspannen test mbti

Een persoonlijkheidstest in 12 minuten, kan dat? Test het zelf hier.

Binnen bedrijven wordt nog altijd veel gebruik gemaakt van de Myer-Briggs persoonlijkheidstest [1], ook wel de MBTI-test. Maar niet alleen bedrijven, deze test blijkt de meest gebruikte persoonlijkheidstest over de hele wereld.

Het principe is simpel; Door het beantwoorden van een x-aantal vragen rolt er aan het einde van de rit een van de 16 persoonlijkheidstypes uit.

Met andere woorden; volgens de bedenkers van de Myer-Briggs test zijn er maar 16 type mensen…

Variabelen

Hier begint eigenlijk meteen al de verwarring. Want de ene keer wordt uitgelegd dat deze test jouw voorkeurstype test en de andere keer jouw persoonlijkheidstype.

Er vanuitgaande dat ze met de beste bedoelingen jouw voorkeurstype bedoelen dan is er een volgende hobbel te nemen; Hoe genuanceerd zijn deze voorkeuren? Denk maar eens na, zijn jouw voorkeuren altijd dezelfde gebleven en zijn deze voorkeuren op alle momenten dezelfde?

Waar jouw voorkeur voor iets ligt is sterk afhankelijk van verschillende variabelen. Ben je met vrienden, collega’s of familie? Is het ochtend of avond? Ben je moe of juist uitgerust? Ervaar je rust of loop je over van stress? Óf mijn favoriet: Heb je honger of niet? Etc.

Zoals je ziet is jouw voorkeur geen simpel rekensommetje waar onder de streep ineens jouw gedrag uitrolt.

Wat maakt deze test dan toch zo populair?

De uitkomsten van deze test kun je vergelijken met de horoscoop van de week die je in elk willekeurig blaadje vindt bij de tandarts. (Ik lees zo ook écht alleen maar daar hoor…)

– Ze zijn met opzet vaag. Wat betekent dat de uitkomst op verschillende manieren uitgelegd kan worden. Hier is zelfs een naam voor: Het forer-effect [2]. (soms ook Barnum-effect)

– Ze zijn, en zeker in het geval van de Myer-Briggs methode, positief. Na het lezen van de uitkomst heb je een goed of op zijn minst beter gevoel gekregen. Hoe dat werkt;

Debby Versteege psycholoog therapeut coaching counseling Schagen hollands kroon burnout stress overspannen test mbtiHoewel we allemaal hard roepen dat wij niet zo zijn, is het gewoon een feit dat wij mensen van hokjes denken houden. (Dit heb ik in een eerdere blog al verder omschreven). Dus dat we dan na deze test in een bepaald hokje vallen voelt goed omdat we ons herkennen. Daarnaast, en misschien is dit wel de belangrijkste reden, het ontschuldigt. Het roept het gevoel op van: “Zie je, daarom doe ik zus en zo.” Het legt de verantwoordelijkheid van ons gedrag (deels) buiten onszelf. “Zo ben ik nu eenmaal.”

 

Als er zoveel vraagtekens zijn bij deze test, waarom plaats je hem dan?

Ja dat is een terechte vraag. Ik zie deze test als een extra manier om jezelf beter te leren kennen. Het laat je op een andere manier nadenken over jezelf, geeft je misschien een andere invalshoek. Haal eruit wat je helpen kan en de rest mag je lekker naast je neer leggen.

Zoals bij veel informatie op het internet (en daarbuiten) is het van groot belang om niet alles klakkeloos aan te nemen. Wees naast open-minded ook altijd kritisch. Wat klopt er wel en wat niet?

Voordeel van déze test is dat je je nergens voor hoeft aan te melden. De uitkomst krijg je meteen en je hoeft ook daar geen mailadres voor achter te laten.

Wil je weten wat jouw test-uitslag is? Hieronder kun je de test doen.

 

Tips voor de start van de test:

– Niemand zal over je (digitale) schouder mee kijken, dus je kunt zo eerlijk mogelijk zijn. (en de uitkomst is toch wel positief.)

– Voor het beantwoorden van de vragen neem je een bepaalde situatie in gedachten. Neem de tijd om rustig na te denken over je antwoord, hoe reageer jij in deze situatie.

– Het is een momentopname, de uitkomst is niet puur zwart/wit. Kijk eens wat jouw uitkomst is wanneer je over een paar weken/maanden de test nog eens doet.

Gratis persoonlijkheidstest van 16 personalities 

 

Ik ben heel benieuwd wie zich herkent in de test en of het je verheldering heeft gebracht.

 

 

[1]Link naar Myers–Briggs_Type_Indicator

[2]Link naar Forer-effect.