ik-grens-nick-blaser-debby-versteege-coach-counselor-therapeut-psycholoog-schagen-heerhugowaard-opstellingen

De IK-Grens bewustzijn methode.

Wat is de ik-grens bewustzijn methode?

In de drukte van ons moderne leven vergeten we soms om stil te staan en onszelf af te vragen: “Wat zijn eigenlijk mijn grenzen?” Maar kennen we allemaal wel momenten waarin we zeggen: “Hij is nu echt te ver gegaan.” of “Mijn grens is bereikt” etc.

Die grens is voor iedereen anders, maar we hebben hem wel allemaal. Alleen voelen we het vaak pas te laat wanneer we onze grens overgegaan zijn. Omdat je bijvoorbeeld eerder geneigd bent om eerst te kijken hoe je er voor een ander kunt zijn.

Ik-grens bewustzijn is een methode ontwikkeld door dr. Nick Blaser, en biedt waardevolle inzichten die ons kunnen helpen bewuster te leven en respectvoller met de grenzen van onszelf en die van anderen om te gaan.

Waarom is het kennen van je eigen IK-grens essentieel?

Het begrijpen, herkennen en beschermen van je eigen IK-grens is van onschatbare waarde om verschillende redenen:

1. Zelfzorg Het stelt je in staat om beter voor jezelf te zorgen. Wanneer je weet wat je kunt verdragen en waar je grenzen liggen, kun je voorkomen dat je jezelf overbelast.

2. Zelfrespect Het kennen van je grenzen getuigt van respect voor jezelf en je eigen welzijn. Het helpt je om wat van jou is bij je te houden. En dat wat van een ander is ook bij die ander te laten.

3. Respect voor anderen Het begrijpen van je eigen grenzen stelt je in staat om respectvoller om te gaan met de grenzen van anderen. Dit bevordert gezondere en harmonieuzere relaties.

4. Effectieve communicatie Een duidelijk begrip van je IK-grens verbetert je communicatievaardigheden. Je kunt op een prettigere manier en duidelijker aangeven wat je wel en niet wilt.

Hoe werkt de IK-grens methode?

Bij deze methode hoort de Tuin-metafoor:

Stel je voor dat je innerlijke wereld een tuin is. Deze tuin bestaat uit mooie bloemen en planten, die symbool staan voor je positieve emoties, gedachten, ervaringen enz. Maar net als in een echte tuin, kunnen er ook onkruid en doornige struiken groeien, die staan voor negatieve emoties, stress en overbelasting. Die zijn daar achtergelaten door jouzelf of misschien wel door anderen.

We gaan samen jouw tuin ontdekken en aan de hand daarvan ontstaan er inzichten die je kunt uittesten en mee oefenen in jouw leven.

Voor wie is de IK-grens methode?

Deze methode kan heel waardevol voor een breed scala aan mensen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensomstandigheden. Hier zijn enkele situaties waarin deze methode bijzonder waardevol kan zijn:

1. Persoonlijke relaties Of je nu een partner, vriend, ouder of kind bent, het begrijpen van je eigen grenzen draagt bij aan gezondere en respectvolle relaties.

2. Werkomgeving Het kennen van jouw grens op de werkplek verbetert de communicatie, vermindert stress en bevordert je eigen welzijn.

3. Persoonlijke ontwikkeling Als je streeft naar persoonlijke groei en het vergroten van zelfbewustzijn, kan de IK-grens je helpen om sterker en zelfbewuster te worden.

Kortom, de IK-grens is een krachtig hulpmiddel om bewuster te leven, jezelf te respecteren en anderen met begrip en respect te behandelen. Het begint allemaal met het begrijpen van je eigen grenzen.

Debby is opgeleid tot Boundary based awareness counselor en gaat graag met jou aan de slag om jouw grenzen te ontdekken.